Esrarengiz Kuzey Kore

Selam arkadaşlar, bugün çoğu APT (Advanced Persistent Threat) grubunun arkasında yer alan ünlü Kuzey Kore üzerine birkaç şey karalamak istiyorum.

Kuzey Kore hepimizin bildiği gibi çok katı bir ülke ve dışarıya ise hiç açık olmamaları ile meşhurlar. Bu yüzden dünya üzerinde bir hayli ilgi çekici oluyorlar. Bende elimden geldiğince yapılarını anlatmaya çalışacağım. Yanlış bir bilgi veriyorsam da bilen arkadaşlardan düzeltmelerini rica edeceğim. Bahsedeceğim konular ise:

  • Kendilerine özel oluşturdukları işletim sistemi
  • IP Adres aralıkları (Kuzey Kore’ye tahsis edilen IP blokları)
  • Onaylı kullandıkları cihazlar
  • Özel tasarladıkları Intranetleri

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (Democratic People’s Republic of Korea – DPRK) çeşitli ithal teknolojiler kullanırken, halk bu teknolojilerden faydalanamamaktadır. Kim reisin bazı konuşmalarından aslında Apple hayranı olduğunu da görebiliyoruz. Sayılı kişiler sınırsız internet erişime sahiptir fakat insanlar Çin’den çeşitli telefonlar getirterek bu erişimleri atlatmaya çalışıyorlar. Bilgisayara sahip olan çoğu kişi Kuzey Kore’nin kendi onaylamış olduğu işletim sistemini ve aygıtlarını kullanmaktadır. Kwangmyong adını verdikleri bir network ile sınırlıdırlar. Yani belli başlı yerlere erişim sağlayabiliyorlar. Bu network hakkında elimizde ne yazık ki çok fazla bir bilgi yok. (Yada ben bulamadım) Kuzey Kore’nin IP aralıklarına baktığımızda /22 yani toplamda 1024 adet IP adresine sahip olduğunu görüyoruz. Baktığımızda bir ülke için çok az gözüküyor. Bizim ülkemizde tek şirkette bu kadar IP görebiliyoruz. IP adreslerini bizim deyimimizle har vurup harman savurmuyorlar. Örneğin Pyongyang Üniversitesine ait sadece bir IP adresi tahsis etmişler.

İşletim Sistemleri

Kuzey Kore Red Star adlı kendilerine ait bir işletim sistemi kullanıyorlar. Fedora Linux alt yapısını kullandıklarını duyum almıştım. İşletim sistemi tamamen kısıtlı (ülkenin belirlediği şartlar doğrultusunda) şekilde gelmektedir. İncelemek isteyenler biraz Torrent karıştırırlarsa bulabilirler 🙂

Ekran görüntüsüne baktığımızda Mac OS’a baya benzediğini görebiliyoruz. Yukarıda da belirtiğim gibi Kim reis Apple’ı seviyor ve ondan baya şey almış gibi.

Peki Kuzey Kore’nin Public IP’leri neler?

Kuzey Kore’nin IP yönetimi Star Joint Venture firması tarafından yapılmaktadır. Kuzey Kore’ye tahsis edilen IP aralıkları ise aşağıdaki gibidir:

175.45.176.0/22 veya 175.45.176.0-175.45.179.255 şeklinde gösterebiliriz

Telefon Sistemleri

Kuzey Kore’de bir tanıdığınız var diyelim ve onu direkt olarak aramak istediğinizde doğrudan ulaşamazsınız. +850 2 xxxxx’li bir numaradan operatöre bağlanmanız gereklidir. Burada hepinizin tahmin ettiği gibi +850 ülke kodu, 2 ise Kuzey Kore’nin başkenti olan Pyongyang’ı temsil etmektedir. Uluslararası arama yapmak veya kısıtlama olmadan arama yapabilen telefon numaraları 381 numarası ile başlar. Örneğin Pyongyang’taki İngiliz büyükelçiliği +850 2 381 ile başlayıp devam eder. Posta ve Telekomünikasyon Bakanlığı Uluslararası İlişkiler Departmanı Direktörü Ri Jung Won’a göre   Kuzey Kore’nin şu anki numaralandırma biçimi aşağıdaki gibiymiş:

Mobil Cihazlar

Kuzey Kore’de iki adet kullanımı onaylanmış cihaz vardır. Bunlardan biri akıllı telefon diğeri ise bir tablettir. Bunlar sadece yukarıda bahsetmiş olduğum Kwangmyong network’üne erişim sağlarlar ve bu network içerisinde bulunurlar. İşin garip kısmı ise bu iki ürünü de Çin üretiyor. Yukarıda bahsetmiş olduğumuz akıllı telefonun adı Arirang’tır. Söylenilene göre Android işletim sistemini değiştirerek yapmışlar. Yani tıpkı Red Star işletim sistemlerini Linux’tan aldıkları gibi. Tabi hepinizin de aklına geldiği gibi internete çıkışları yoktur. Bir diğer kullandıkları tabletin adı ise Samjiyon’dur. Buda Android tabanlıymış. Denilene göre Wifi özelliği mevcut değilmiş fakat Android’e hakim olan kişilerin Wifi özelliğini aktif edebileceği iddia ediliyor. Sanıyorsam 2013’lü yıllarda Kuzey Kore’li abiler tabletin tamamen kendi ülkelerinde üretildiğini söylemişler fakat birkaç araştırmacı tabletler üzerinde araştırma yapınca bazı dosyalarda gömülü birkaç veriye erişim sağlamışlar.

Bu tablet Hong Kong merkezli Alps şirketi tarafından yecon 75 model adıyla üretilmiştir. Fakat söylenilene göre bunlar Çin’den almış ve hepsinin belli başlı yerlerini değiştirmiş. Örneğin bazı parçaları sökülmüş. Daha detaylı bilgi için tıklayabilirsiniz. (Belki Çin’liler özel istekle bunları yaptılar yada Kuzey Kore bunları alıp parçaları söktü)

Yani anlayacağınız adamlar gizli kalmak için elinden gelen her şeyi yapıyorlar. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *